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OPINION 

INTRODUCTION 

 

 The Board of Education of Prince George’s County (local board) filed a Petition for 

Declaratory Ruling concerning the use of the $7,000 per year in expenses allowed per Board 

member. The local board asked that the State Board explain the true intent and meaning of 

Education Article §3-1003(b)(2). 

 

 Section 3-1003(b)(1) & (2) of the Education Article, provide: 

(1) After submitting vouchers under the rules and regulations 

adopted by the county board, the chair and other members, 

including the student member, are entitled to the allowances for 

travel and other expenses provided in the Prince George’s 

County budget. 

 

(2) A member of the county board may not be reimbursed more than 

$7,000 in travel and other expenses incurred in a single fiscal 

year. 

The local board asks: 

(1) Whether an unused allocation of funds remaining for travel and 

other expenses provided in the Prince George’s County budget 

and capped at $7,000 per board member may be used by the 

Board for other purposes, such as donations to schools, non-

profit organizations or scholarships? 

 

(2) Whether the $7,000 reimbursement for travel and other expenses 

in a single fiscal year may be prorated for board members who 

are not members of the Board for the entire fiscal year?  
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FACTUAL BACKGROUND  

 

 The local board explains that its Bylaws allow the board to contribute the unused portion 

of each members’ $7,000 expense allocation for the benefit of students or schools. The relevant 

Bylaw states: 

      …   

Any unspent funds from this capped fund at the end of the fiscal year 

shall revert to the operating budget to be allocated by the Board for 

the benefit of students of the Prince George’s County Public 

Schools. 

Contributions to any one or group of schools made by the Board is 

appropriate as long as the contribution provides a benefit for 

students and/or schools and uses operating funds derived solely 

from unspent expense funds of the previous fiscal year. A Board 

Member may bring recommendations to the Board for approval. The 

Board may not provide a contribution to support religious activities 

in the schools.  

Board Bylaw No. 9354. Apparently, board members usually make recommendations for 

donations to schools, non-profit organizations, and/or scholarships.  

There is also a Bylaw that calls for prorating the $7,000 expense allocation for members 

who are serving less than a full fiscal year. Board Bylaw No. 9354.  

 

LEGAL ANALYSIS 

 

 The local board asks if its Bylaws conform to Ed. Article §3-1003. To answer that 

question, we must ascertain the intent of the statute.  

When we determine the intent and meaning of a statute, we begin with the plain language 

of the law itself and give that language its natural and ordinary meaning. Harford County v. 

University of Maryland Medical System Corp., 318 Md. 525, 529 (1990). In addition, we read 

that statute so that no word, clause, or sentence is rendered meaningless. State v. 149 Slot 

Machines, 310 Md. 356, 361 (1987). In our view, the plain language of the statute at issue 

provides the answer to the local board’s questions.  

First, we address whether the statute authorizes the local board to “contribute” unused 

travel and other expense funds for donations, scholarships, or for the benefit of students and 

schools. There is no such express authorization in the statute. We point out that the plain words 

of the statute direct each board member to submit vouchers of their travel or other expenses and 

to be “reimbursed” up to, but not more than, $7,000 per fiscal year. The statute does not treat the 

$7,000 as a yearly allowance, but rather as a reimbursement fund. Therefore, in our view, if a 

board member does not submit vouchers for reimbursement of up to $7,000 of actual 

reimbursable travel and other allowable expenses, they remain unspent funds and cannot be 

earmarked for “contributions.”  
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As the Board Bylaw states, however, the unused funds revert to the operating budget. 

(Board Bylaw No. 9354). Whether the Board as a whole may unilaterally contribute the reverted 

dollars “for the benefit of the students of Prince George’s County”, as the Bylaw states, depends 

on how the budget process works between the local board, the county government, and the 

superintendent. We decline to opine on that issue because the Petition contains no facts or 

argument on that point. 

 Turning to the issue of proration, we again look to the plain language of the statute. The 

statute states that a board member may not be reimbursed more than $7,000 for expenses 

“incurred in a single fiscal year.” It does not distinguish between a full-year board member and 

partial-year board member. Even though the statute does not explicitly address prorating the 

$7,000, the plain words of the statute provide an indication of the legislative intent. Specifically, 

if the $7,000 were a yearly allowance, prorating it over time of service would be a reasonable 

interpretation of the statute. The statute, however, implicitly negates such an interpretation. As 

we stated previously, the statute calls for reimbursement for appropriate travel and other 

expenses incurred in the fiscal year, if vouchers are filed requesting reimbursement. Thus, if a 

board member serving less than 12 months in a single fiscal year incurs $7,000 of allowable 

expenses, it is our view that the statute requires that board member to be reimbursed up to the 

$7,000 amount.    

CONCLUSION   

 

 We declare the true intent and meaning of the Education Article 3-1003(b): 

(1) The statute does not authorize the Board to expend unused travel 

and other expense funds for donations and/or scholarships or 

other projects for the benefit of students. Those funds revert to 

the operating budget and are subject to the usual budgeting 

process. 

 

(2) The statute does not authorize proration of the $7,000 expense 

reimbursement funds for members who do not serve for an entire 

fiscal year.  
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