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Enhanced Child Care Support and Teacher 
Retention Award (ECSTRA) Program 
Frequently Asked Questions

ANSWERS TO QUESTIONS WILL BE ADDED TO THIS DOCUMENT FOLLOWING EACH 
CUSTOMER SUPPORT SESSION. 

PROGRAM STRUCTURE, ELIGIBILITY, AND HOW TO APPLY 

How will you ensure my SITE DIRECTOR verifies my employment status?  
We will make every effort to help site directors verify applicants’ employment status though an 
Employment Verification (“EmVer”) Form. The Employment Verification process will be designed 
to be brief. Site directors will be given several weeks to complete this process, they will receive 
reminders, MSDE will reach out to non-responding site directors, and they will be provided with a 
small $40 thank you gift card for completing the process. In October and November, site directors 
will receive an email invitation to complete the EmVer Form, they will receive 4 reminder emails, 
and Regional Licensing Offices will call and email non-responders. We will also remind ECSTRA 
Applicants to check in with their site leader to ensure they have completed the process.  

I have not received information about the results of my ECSTRA Application. What do I do?  
ECSTRA Applicants with a complete, valid application received individual email notifications of 
these ECSTRA application, eligibility verification, and ECSTRA Lottery results on 11/16/2023. 
Emails were sent to email addresses on file in MSDE Data Systems. Please check your spam 
folder. These emails contain important information. If you believe your email address is incorrect in 
the MSDE Data Systems, contact your Regional Licensing Office to update the email address. 
Include your full name and Party ID to help facilitate this process. This may help ensure that you're 
not missing important email communications from MSDE in the future. You may also reach out to 
your site leader, who will also receive a copy of the ECSTRA Application results. Finally, MSDE will 
post an anonymized list of ECSTRA Applications and results on the ECSTRA Program website in 
late November 2023.  

I was not included because my required Maryland Child Care Credential was marked as expired 
and not current as of the ECSTRA Application Deadline, October 03, 2023. I think this is an error. 
What do I do?  
One of the eligibility requirements to participate in the ECSTRA Retention Bonus Program was 
that applicants must currently hold a credential (any level) through the Maryland Child Care 
Credential (MDCCC) Program established under § 9.5–904 of the Education Article at the time of 
the ECSTRA Application deadline, October 03, 2023. If MSDE's data system shows that an 
ECSTRA applicant did not have a current (unexpired) MDCC Credential on October 03, 2023, the 
ECSTRA Applicant was not eligible to participate and was not included on the Site License's 
Employment Verification Form. If you think MSDE's data systems are in error, reach out to the 
Child Care Credentialing Office with a copy of your Credential. For your reference, this is a picture 
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of what these look like. Here is the contact information for Contact Child Care Central at 1-877-
355-1229 or email mcccredential@conduent.com. Include your name, your Party ID, and a copy of 
your credential. 
 
What is the Enhanced Child Care Support and Teacher Retention Award (ECSTRA) Program?  
The ECSTRA Program is a Retention Bonus program for eligible early educators. It pays all 
program participants a monetary bonus if they remain in their site and role for an up to 8-month 
period. The purpose of the program is to reduce turnover rates in MSDE licensed child care 
providers. As part of the ECSTRA Program, MSDE will also be experimenting with offering even 
larger retention bonuses for a small group of sites that will be randomly selected. The purpose of 
this experiment is to provide definitive evidence to future policy makers about the importance of 
offering even larger wage increases for early educators in upcoming years. 
 
Who Applies to the ECSTRA Program? 
Individual early educators interested in participating in the ECSTRA program must complete their 
own application using the ECSTRA program application link. Site owners/directors/operators do 
not apply to the ECSTRA Program on behalf of their employees. Each employee must submit an 
application. 
 
How do I apply for the ECSTRA Program? 
Please complete the application, which you can find in the Program Information Guide. 
 
What are the basic eligibility requirements to be considered for participation in the ECSTRA 
Program? 
Please review the Program Information Guide. 
 
When will I know if I have been invited to participate in the ECSTRA Program? 
November 16, 2023 you will be notified via email. 
 
I am an ECE teacher employed by a public school. Am I eligible to participate in the ECSTRA 
Program? 
No, teachers employed by public school divisions are not eligible for the ECSTRA Program. This 
determination was made due to the limited availability of funds and a commitment to more fully 
supporting child care teachers who are far less financially compensated and more likely to 
experience high rates of turnover which can negatively impact teacher-child interactions. 
 
I applied for the ECSTRA Program, does this mean that I will definitely be part of the ECSTRA 
Program? 

https://docs.google.com/document/d/15hurCpA77tu39j_bQGjJIHwGUBpcH49qi78q5htivwQ/edit?usp=sharing
https://marylandpublicschools.org/about/Documents/OFPOS/GAC/GrantPrograms/ECSTRA/ECSTRA-PIG.pdf
https://marylandpublicschools.org/about/Documents/OFPOS/GAC/GrantPrograms/ECSTRA/ECSTRA-PIG.pdf
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Completing an ECSTRA Program Application is a necessary first step, but it DOES NOT guarantee 
you will be selected to participate. Early educators must apply, and then MSDE will review 
applications and conduct an initial employment verification to confirm eligibility. Funds are limited. 
MSDE can offer a maximum of 7,500 eligible early educators an ECSTRA Retention Bonus. About 
25% of eligible applicants will not be offered any ECSTRA Retention Bonus. To fairly determine 
who will and will not be offered an ECSTRA Retention Bonus, MSDE will use a random lottery. 
The size of the ECSTRA Bonus will also be determined by this lottery (no bonus, $1000, $2000, or 
$3000). 
 
How did the ECSTRA Program lottery work? 
All eligible ECSTRA applicants at each licensed child care site were randomized together, so that 
ECSTRA Applicants working together received the same results from the ECSTRA Lottery. 
 
Why will some ECSTRA Program participants receive larger ECSTRA Retention Bonuses than 
others? 
One purpose of the ECSTRA Program is to conduct essential research to help shape future 
compensation policies for early educators. The ECSTRA Program will determine the relationship 
between the varied size of retention bonuses and job satisfaction and stability in MSDE’s child 
care workforce. Across the United States, many state and local governments are seeking to 
support the early childhood education workforce through increasing compensation. A major 
challenge facing policymakers is, given constrained funding and a need to balance bonus sizes with 
reaching a larger population of early childhood educators, whether offering larger bonuses indeed 
leads to greater impacts on retention and other outcomes. Findings from the ECSTRA Program will 
help to inform these and other questions, both for Maryland and for other policy contexts. 
 
What needs to happen at my SITE so I can apply for the ECSTRA Program? 
For ECSTRA, individual early educators apply, not sites. However, when asked, site directors must 
verify your employment status. This occurs once at the beginning of the Program and twice during 
the program to determine if you have remained in your site and role and will therefore receive 
your ECSTRA Bonus. If your site director fails to complete the Employment Verification process, 
you may not be eligible to participate.   
 
How will you ensure my SITE DIRECTOR verifies my employment status?  
We will make every effort to help site directors verify applicants’ employment status. The 
Employment Verification process will be designed to be brief. Site directors will be given several 
weeks to complete this process, they will receive reminders, MSDE will reach out to non-
responding site directors, and they will be provided with a small thank you gift card for completing 
the process.  
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How can I find out my Party ID number for the Credential Program? 
Your Party ID and CCATS ID are the same. This information can be found at the top of your award 
letter and on the bottom of your Certificate of Achievement. Please see the images below to 
locate where this information can be found. 

  
 
I am a site director. Am I eligible for the ECSTRA Program? 
Any early educator who meets the eligibility requirements for ECSTRA may apply. If you: (A) work 
in an MSDE licensed child care program, AND (B) are in an employment role that works directly 
with children birth to 5 (not yet in kindergarten) for at least 20 hours per week, AND (C) 
currently hold a valid credential through the Maryland Child Care Credential Program, you are 
eligible for the ECSTRA Program. If you are a site leader (owner, director, principal, operator, etc.) 
only and do not work directly with children age 0-5, you are not eligible. If you are a site 
leader who does meet all three criteria above, then you are eligible and on your application, be 
sure to describe your current position as "Teacher and Site Leader" (rather than "Site Leader only"). 
 
I made a mistake on my ECSTRA Application or I have updated info. Can I re-apply? 
Please take care to complete your application accurately. However, if you make a mistake you can 
complete the application again. MSDE will use your last, complete application. 
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MAINTAINING ELIGIBILITY (FOR THOSE INVITED TO PARTICIPATE IN ECSTRA)  
 
The following FAQs apply to early educators who apply to ECSTRA and are invited to participate 
in November 2023.  
 
My site leader has changed. How do I ensure their contact information is updated so they receive 
the EmVer Form?  
EmVer Forms will be sent via email in March 2024 and again in June 2024. EmVer Forms will be 
sent to the preferred email address provided by the site leader on their October 2023 EmVer 
Form. Regional Licensing Offices will also conduct outreach. If a site leader receives an EmVer 
form but is no longer the correct contact for that site, they will have the opportunity to provide an 
email address for the new site leader. A site leader must complete the EmVer Forms in order for 
ECSTRA Participants at their site to receive any ECSTRA Retention Bonuses. If your site leader has 
changed, please email your Licensing Specialist. 
 
How long do I need to remain in my role to receive my ECSTRA Bonus? 
ECSTRA Bonuses will be paid in two halves. You must remain employed from the start of ECSTRA 
Program (October 25, 2023):  

• …through retention period 1, for at least 5 months (end date March 13, 2024) to 
receive the first half.  

• …through retention period 2, for at least 8 months (end date June 05, 2024) to receive 
the second half. 

 
What do I need to do to receive my ECSTRA Bonus? 
You must remain employed in the same program in an eligible role from the start of ECSTRA 
Program October 25, 2023) for at least 5 months (March 13, 2024) to receive first half of bonus, 
and at least 8 months (June 05, 2024) to receive the second half of the bonus. When asked, your 
site director must confirm your employment status (see FAQs above).    
 
I was invited to participate in the ECSTRA Program, but I chose to leave before the retention 
period end dates (see above). Can I still receive the ECSTRA Retention Bonus? 
No. The ECSTRA Program is intended to increase stability and retention in child care sites. If you 
choose to leave before one of the retention period end dates, you will not receive the 
corresponding ECSTRA Retention Bonus.   
 
I voluntarily moved from the site where I first applied to another site. Will I still be eligible to 
receive the ECSTRA Bonuses? 
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No. Retaining and rewarding talented early educators and providing consistency for young 
children is key to improving early learning experiences in child care settings. As such, movement of 
early educators among different sites disqualifies them from receiving their ECSTRA Bonus.  
 
When I was invited to participate in the ECSTRA Program, I was working at least 20 hrs/week in 
an eligible role. I asked my site to reduce my hours. Will I still be eligible to receive the ECSTRA 
Bonus? 
No. If you voluntarily reduce your hours below 20 hours per week, then you will not receive your 
ECSTRA Retention Bonus.   
 
When I was invited to participate in the ECSTRA Program, I was working in an eligible role directly 
with children aged birth to five (before Kindergarten). Now I am no longer working with the same 
age group. Will I still be eligible to receive the ECSTRA Bonus? 
No. The ECSTRA Program is designed to support early educators working directly with this age 
group. 
 
During one of the ECSTRA program retention periods (see above), I voluntarily took a break from 
working in either my original child care site or my eligible role. But I returned before the retention 
period end date(s). Will I still be eligible to receive the ECSTRA Bonus? 
No. The ECSTRA Program is intended to help stabilize the turnover in child care sites. Therefore, 
continuous employment in your site and role is required to receive your ECSTRA Bonus. There are 
exceptions for maternity, family medical, or sick leave. See next FAQ.  
 
During a part of the ECSTRA Program retention periods, I was away from my site on maternity 
leave, family medical leave, or sick leave. Will I still be eligible to receive the ECSTRA Bonus? 
Yes, you will still be eligible to receive the ECSTRA Bonus if you either return to your eligible 
site/role before the retention period’s end date or you reach an agreement with your site to return 
to your site and role after your leave ends.  
 
My site closed during one of the ECSTRA Program retention periods. Will I still be eligible to 
receive my ECSTRA Bonus? 
If an ECSTRA Program participant’s site closes prematurely, the participant may remain eligible to 
receive their ECSTRA Retention Bonus if they move to a new eligible site and role no later than 
the retention period end date. Their new site director will be asked to verify their employment 
status. However, remember that voluntary site changes disqualify participants from receiving their 
ECSTRA Bonus. 
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My site is part of a franchise with multiple locations. I was involuntarily moved to a different site 
within the same franchise. Will I still be eligible to receive the ECSTRA Bonus? 
Yes. If you are involuntarily moved to a different site within the same franchise, you will still be 
eligible to receive your ECSTRA Bonus. Keep in mind, however, that voluntary site moves always 
disqualify participants from receiving an ECSTRA Retention Bonus. 
 
My site director moved me to an ineligible role and/or ended my employment due to problems 
with my work performance. Can I move to a new site and role and remain eligible to receive my 
ECSTRA Bonus? 
No. If you are removed from your eligible role or site based on performance, you are no longer 
eligible to receive an ECSTRA Bonus. 
 
My site director told me they need to reduce my hours below 20 hours/week for budgetary 
reasons. Will I still be eligible to receive the ECSTRA Bonus? 
If your hours are reduced by your site director to below 20 hrs/wk for budgetary reasons during 
the ECSTRA Program period, you will remain eligible to receive the ECSTRA Bonus (provided that 
you continue to meet all other requirements).  
 
PROGRAM PAYMENTS (FOR THOSE WHO MAINTAIN ELIGIBILITY) 
 
The following FAQs apply to ECSTRA participants who maintain eligibility throughout the ECSTRA 
Program period.  
 
When will I get my ECSTRA Retention Bonuses?  
Invited ECSTRA Program participants who remain employed in the same program in an eligible 
role for at least 5 months (March 13, 2024) will receive the first half of their ECSTRA Bonus in 
approximately April 2024. Those who stay at least 8 months (June 05, 2024) will receive the 
second half of their ECSTRA Bonus in approximately June 2024.  
 
Is the ECSTRA Program Retention Bonuses payment taxable? Will taxes be taken out of my 
payment? 
Yes. ECSTRA Program Retention Bonuses are considered income and are taxable. The bonus will 
be included in the 1099 tax form sent annually by the Comptroller’s Office.  
 
Do I need to complete a W-9 form to receive my ECSTRA Bonus? 
W-9 forms are collected for employees who hold a credential through the Maryland Child Care 
Credential Program (MCCC). Since holding a credential through MCCC is an eligibility requirement 
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for the ECSTRA Program, we anticipate that MSDE will already have your W-9. Please contact the 
Maryland Child Care Credential Program to confirm. 
 
How will I receive my ECSTRA Bonus? 
You will receive your ECSTRA Bonus by check or direct deposit. It will be in the same method as 
your Credential Program bonus. 
 
How can I look out for my ECSTRA Bonus?   
Just before payments are processed, you will be notified via email and text message about 
whether you will be receiving an ECSTRA Bonus.  
 
What can I do with the money I receive as part of the ECSTRA Program?  
Just like other salary pay, there are no rules, guidelines, or limits on what participants can choose 
to do with the ECSTRA Bonus. There is no expectation that participants use this ECSTRA Bonus 
for work related expenses. Participants can determine for themselves how to use the funds 
received through ECSTRA. 
 
Do I have to cash the check immediately after receiving it? 
Participants are strongly encouraged to cash or deposit checks as early as is convenient. The 
expiration date will be listed on the check. If checks are NOT cashed or deposited prior to 
expiration, they will NOT be automatically reissued without additional confirmations required from 
participants. 
 
What do I do if I have a problem finding, cashing, or depositing the check? 
Please contact the Comptroller of Maryland for direct assistance. 
 
I have recently moved and need to update my address. How can I do that? 
Submit a change of address form to the Maryland Child Care Credential Program. The form can be 
found on the Division of Early Childhood website: 
https://earlychildhood.marylandpublicschools.org/system/files/filedepot/3/credentialing_change_
of_address_form_1.pdf 
 
ECSTRA Retention Bonus checks are sent directly to early educators. How do I confirm that my 
mailing address is correct? 
Please contact the Maryland Child Care Credential Program to confirm or change your mailing 
address. 
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